Om oss

The cable car is closed today due to difficult weather conditions

Fjellheisen

Fjell­hei­sen ble byg­get i 1961 av Brød­rene Jakob­sens Rederi, et rederi som drev stort innen polarfangst, fiske og eks­pe­di­sjo­ner i Ark­tis og Antark­tis. Gondo­lene bærer stolt rederiets to symboler; isbjørnen og selen. Fjellheisen strekker seg fra Solliveien i Tromsdalen opp til fjellhyllen Storsteinen. Nedre stasjon ligger på Tromsøs fastland, 50 meter over havet. Øvre stasjon, Fjellstua, ligger 421 m over havet. Turen opp tar fire minutter.
Fjellheisen er Tromsøs mest populære turistmål. Her kan du nyte en spektakulær panoramautsikt over Tromsø, med et nærmest endeløst skue av øyer, fjorder, fjell og hav. Snur man seg andre veien, ser du den majestetiske Tromsdalstinden som ruver 1238 meter over havet. Om sommeren er det gode muligheter for å se midnattssolen, mens det om vinteren er et velegnet sted for å jakte etter nordlyset.

Vi bygger nye stasjoner

Vi er stolte av å presentere de kommende planene for Tromsøs mest imponerende attraksjon. Fjellheisen 2.0 forventes å åpne sommeren 2025. Dette blir et helt nytt landemerke med en rekke spennende severdigheter, aktiviteter og en fantastisk utsikt over Tromsø. Velkommen!
Les mer

Velkommen til Fjellheisen – det beste stedet å se nordlys i Tromsø.

Åpnin­gen i 1961

En februar­dag i 1961 ble Fjell­hei­sen åpnet, og det skjedde med en storslått markering. I sam­ar­beid med SAS var det invi­tert reise- og presse­folk fra inn– og utland. Skole­barna hadde fått fri og del­tok sam­men med Troms­da­len skole­korps som var frak­tet til fjells og spilte vakre toner. Vente­rom­met var fylt til ran­den og det var flere talere, blant annet
dis­po­nent Helge Jakob­sen i Brød­rene Jakob­sens Rederi og ord­fø­re­ren i Troms­ø­y­sund, Kåre Han­sen. Bank­sjef Anton Jakob­sen fore­tok den offi­si­elle åpningen.

Filmen er fra Filmavisen i 1961, og viser åpningsseremonien.

1958: Byggingen starter

I byggeperioden ble materialer og utstyr transportert med en arbeidsheis sør for Fjellheisen. Arbeiderne måtte gå til fots.

1961: Åpning

Fjellheisen åpnet 22. februar 1961, noen måneder etter at Tromsøbrua var ferdig. Restauranten stod klar til Kong Olavs besøk 29. juli.

1979: Brann

Natt til 10. juni 1979 brant det på Fjellheisen. Restaurantbygget ble totalskadet, og det gikk 13 år før ny restaurant var på plass.

1992: Gjenåpning

Den nye restauranten kom i drift 18. november 1992. Da hadde det gått 20 måneder fra oppstart til ferdigstilling av Fjellstua.

2015/2016: modernisering

I april 2016 gjenåpnet Fjellheisen etter at det var investert 68 millioner kroner i nye gondoler og maskineri, forlenget panorama-terasse samt ny rullestolheis. Åpningen ble foretatt av Jan-Frode Jansson fra Sparebanken Nord-Norge, mens Sadionor Teater satte opp et lite teaterstykke der talen fra 1961 ble lest opp på nytt.