Fotturer

Fjellheisen åpner opp for mange turmuligheter som Sherpatrappa, Fløya, Bønntuva, Tromsdalstinden, Tromsdalen kraftlinje og Steinbøhytta.

Sherpatrappa:

Sherpatrappa er en steintrapp bestående av ca. 1200 trappetrinn. Trappa starter i Fløyvegen (85 moh.) og ender på platået nedenfor Fjellheisen øvre stasjon (Fjellstua, 421 moh.). Trappa heter «sherpatrappa» fordi det er sherpaer fra Nepal som har bygget den.

NB: Skal du gå opp eller ned sherpatrappa, bruk trinnene og ikke sideterrenget. Jo mindre tråkk langs kantene, jo større er sjansen for at plantene klarer å etablere seg her. På den måten binder de jord og forebygger erosjon. På denne måten vil trappetrinnene ligge støtt i mange år. Dessuten blir det penere rundt trappen om vegetasjonen får omslutte trappen.

Fløya (671 moh.):

Fløya er en flott topptur som gir en fantastisk utsikt over Tromsø og øyene rundt. Turen opp til Fløya passer både for barn og voksne. Om du vil jogge, er det en flott tur å gå/ jogge opp de bratte partiene for så å jogge når det flater ut.

Det finnes flere mulige startpunkter til din vei til Fløya. Vi anbefaler deg enten å gå sherpatrappa i nord, eller den noe lengre Dalbergstien i sør. Hvis du ønsker en lettere start på turen, anbefaler vi å Fjellheisen til Storsteinen (421 moh.). Går du fra Fjellstua vil du se den markerte stien som går til høyre, sørover mot reinen. Deretter er det bare å følge stien oppover. Stien går ikke så langt inna Steinbøhytta, en kjempefin steinhytte som Troms Turlag har restaurert.

Bønntuva (776 moh.):

Fortsetter du turen fra Fløya og innover i dalen, vil du havne ved Bønntuva. Fra Bønntuva har du en flott utsikt mot Djupdalen i vest, og bakover mot Rødryggen.

Tromsdalstinden (1238 moh.):

Tromsdalstinden er Tromsøs høyeste fjell, og et fjell som er godt besøkt sommer som vinter. Går du turen via Fjellheisen, går du først til Fløya, så Bønntuva, for deretter å gå ned i Djupdalen. Videre går stien opp Aschenbergbakken opp til Rødryggen, og inn på ruta via Salen. Heretter følger du den godt merkede stien opp vinterruta til Tromsdalstinden. Tromsdalstinden er en av de få toppene i regionen som er vintermerket. Merkingen ble gjennomført i 1973, med 6 jernstaker som angir ruta på fast fjell fra Salen og opp til toppen.

Turen kan være krevende, og det anbefales godt fottøy, ekstra klær samt mat i sekken. På toppen kan det være snøskavler, også på sommeren. Vær forsiktig, og hold deg innenfor kantene.

Tromsdalstinden er en topp med mye symbolikk. Varden på toppen er en 1. ordensvarde fra Statens Kartverks oppmålingssystem og er foreslått fredet. Tiden regnes av samene som et hellig fjell som man skal vise stor respekt.

Tromsdalen kraftlinja:

Veldig fin sykkel og gå sti fra juni – oktober. Stien passer til de fleste ferdighetsnivå. Det er en del tekniske partier, men for det meste rolig sykling hele veien opp eller ned.

Obs! Det er en del våte partier i begynnelsen av sesongen, og noen elver som må forseres.

Delvis snøfri fra Juni-oktober

Steinbøhytta:

Fra Fjellstua. Du følger stien mot Fløya, og omtrent midt i siste bakke før Fløya, tar du den merkede stien mot Steinbøhytta.

Steinbøhytta ble restaurert på 1980-tallet, og er oppkalt etter Erling Steinbø, som var en av stifterne av Tromsø Turistforening, som i dag er Troms Turlag.